Gorredijk 1 - Thor 1

GORREDIJK 1  --   THOR 1            1-5

In oktober van het vorig jaar troffen beide ploegen elkaar voor de eerste editie van dit seizoen; Gorredijk won toen overtuigend van de mannen uit Lippenhuizen met 1-5 Ook toen werd de wedstrijd op een avond gespeeld om de feestvreugde te verhogen en ook dit week- end stond Gorredijk- Thor op de zaterdagavond gepland en nu kon al van een echter degradatie kraker worden gesproken. Beide ploegen verkeren in de onderste regionen van de derde klasse en een overwinning was meer dan broodnodig voor beide ploegen. Echter toen de storm (!) was gaan liggen bleek THOR de ultieme wraak te pakken te hebben; het won met dezelfde cijfers als Gorredijk destijds namelijk 1-5 en daar was niets geflatteerd aan en het zorgde met deze overwinning dat Gorredijk verder wegzakt in het degradatie moeras. Al weken ging het alleen maar over het treffen tussen beide buurdorpen en THOR kende daarin de beste voorbereiding; het won vorige week van Friesland terwijl Gorredijk onderuit ging tegen Akkrum en dus nog steeds wacht op de eerste overwinning in 2020. Onder flink wat publieke belangstelling begon de wedstrijd om 19.00 onder leiding van scheidsrechter Eekhart; de leidsman floot een goede wedstrijd , hield het voldoende kort echter maakte een paar cruciale fouten ( zowel THOR als Gorredijk hadden gedurende de wedstrijd een penalty moeten krijgen) Maar goed; het eerste kwartier bestond uit het bekende aftasten maar al snel werd duidelijk  dat bij beide ploegen de kracht voorin lag en de zwakte achterin het was toen nog de vraag welke ploeg daar het beste mee om kon gaan. Trainers willen hun spelers in de bespreking nog wel eens voorhouden dat je de tegenstander moet laten merken dat je er bent; in de 5e minuut was de forse overtreding op Jesmer de Vries gelijk goed voor geel terwijl een overtreding van hetzelfde kaliber gelijk goed was voor geel voor Jappie Koopmans. Er werd door beide ploegen veelal de lange bal gespeeld die echter niet tot enig gevaar of kansen leiden. De impasse werd in de 27e minuut doorbroken; een vrije trap van de rechterkant kon door Yob Bos vrij worden ingekopt en bracht daarmee de bezoekers op een 0-1 voorsprong; het gouden randje voor Bos was dat hij met deze goal  zijn 4e ster behaalde. Gorredijk wist hier vrij weinig tegenover te zetten; het wist de bal niet in de ploeg te houden en THOR was scherper in de duels en knokten voor elke meter ( kunst) gras.

In het tweede bedrijf was het meeste publiek nog niet uit de kantine of de bal lag alweer in het netje; een aanval dwars door het midden en de goede afrondding van Remco de Jong zorgden ervoor dat de bezoekers de voorsprong verder uitbreidden ( 0-2). Het leek Gorredijk in die begin fase wakker te schudden; het trok het initiatief naar zich toe en amper 5 minuten laten was de voorzet van Jesmer de vries op maat en kon de bal van dichtbij door Tristan Bijlsma worden binnen geschoten 1-2. De mooiste actie van deze avond viel te bewonderen in de 54 minuut; een verre uittrap van doelman Veenstra kon door zijn collega Bilstra aan de andere kant nog maar net over het doel worden getikt. Gorredijk begon nadrukkelijker op zoek te gaan naar de gelijkmaker en verdiende die ook in deze fase van de wedstrijd; het schot van Jelmer Posthumus zeilde net over en vlak daarna belandde de bal op de lat. Maar het bekende gezegde “als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel “bleek ook nu weer waar; na een half uur werd een corner niet goed weggewerkt uit de defensie van Gorredijk en het was Yme kroon die in de drukte zijn voet tegen de bal wist te zetten en de stand op 1-3 bracht. Het verzet van Gorredijk leek toen gebroken en al helemaal toen amper een paar minuten later Remco de Jong zijn tweede goal van de avond binnen wist te schieten en het al 1-4 was. De rentree in de laatste minuten van Milan van der Zee was ook van korte duur; slechts een paar minuten nadat hij in het veld kwam beging hij een overtreding die goed was voor geel; de verbale uitspatting daarna werd door de scheidsrechter niet op prijs gesteld wat nog een keer geel opleverde en ook deze avond gold; 2x geel is rood. De meeste bezoekers besloten dat het toen ook maar tijd werd om de warmte van de kantine op te gaan zoeken echter Jehannes Coup wilde nog wel even wat zout in Gorredijkse wonden strooien en  bepaalde in de slot minuut de eindstand op 1-5. THOR heeft zich met deze twee overwinningen lekker in de middenmoot genesteld en Gorredijk heeft de rode lantaarn stevig in handen en mag volgende week op bezoek bij Friesland LVV terwijl THOR koploper St. Anna ontvangt. Echter dit is van later zorg; dit was de wedstrijd die er toe deed voor beide ploegen en het was deze keer THOR die de punten mee naar terug kon nemen naar de Kobunder.