2018-05-20 - Dio Oosterwolde 1 - Gorredijk 1

Dio Oosterwolde 1 -  Gorredijk  1            1-3

Zinderend spannend is het in de derde klasse D dit seizoen; de beslissing zal vallen op de laatste speeldag waarbij op dit moment Jubbega de beste kaarten heeft.
Gorredijk mocht vandaag op bezoek bij titel kandidaat DIO; wat eigenlijk voor de wedstrijd de beste papieren had maar na 92 minuten de deksel op de neus kreeg.
In de thuiswedstrijd in december 2017 bleek al dat Gorredijk de betere ploeg was dan DIO; echter door een scheidsrechterlijke dwaling en een hattrick van Martijn Wieldraaier mochten de Oosterwolders toen nog de punten mee naar huis nemen.
De “over-mijn-lijk-mentaliteit”van Gorredijk deed DIO vandaag de das om en kunnen de titel aspiraties voorlopig de koelkast in ,en door het verlies van Akkrum was dus Jubbega de lachende derde dit weekend.
Dat er veel spanning op de wedstrijd stond bleek al in de 11e minuut; na een forse overtreding op verdediger Jorrit Bijker ontstond een massale vechtpartij waarbij, toen de kruitdampen waren opgetrokken, de leidsman wisselspeler Johannes Veenstra met rood achter de hekken stuurde.

De arbiter van dienst, die door iedereen aardig wilde worden gevonden maar dit niet voor elkaar kreeg, vergat hierbij de overtreding op Bijker te bestraffen.
Wat Gorredijk dit seizoen al een aantal malen was overkomen was dat de ploeg al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam maar de treffer niet toegekend kreeg.
Zo ook deze middag; in de 14e minuut was het Tristan Bijlsma die koppend het net wist te vinden maar door vermeend buitenspel zijn treffer niet door zag gaan; de verdere vlagsignalen van de DIO grensrechter voor buitenspel werden met name in de 2e helft door de arbiter van dienst grotendeels genegeerd.
Gorredijk bleef echter de aanval zoeken en in de 17e minuut werd de bal maar ternauwernood van de lijn gered en bleef de brilstand nog op het bord staan.
Het spel van DIO was deze middag te voorspelbaar; de lange bal van achteruit ,veelal naar de linker kant,bracht de defensie van Gorredijk niet uit evenwicht.
Toch kwam de ploeg uit Oosterwolde op voorsprong; in de 36e minuut was de droge schuiver van Dennis Westerhof, vanaf de rand 16, doelman Veenstra te machtig en was de stand 1-0.
Echter lang kon DIO niet genieten van deze voorsprong; in de 39e minuut werd de corner vanaf de linkerkant door aanvoerder Bergsma snoeihard binnen gekopt; ondanks de lengte die DIO achterin had toornde Bergsma hoog boven iedereen uit en bracht de stand weer in evenwicht, 1-1

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders, DIO probeerde met doorschuivende mensen  een doelpunt te forceren waardoor er veel ruimte op het middenveld ontstond waar Gorredijk in de omschakeling dankbaar gebruik van maakte.
In de 56e minuut kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong; een vrije trap van 20 meter werd door verdediger Bijlsma ( of all people) feilloos binnen geschoten en was de stand 1-2.
De opstootjes en ongeregeldheden bleven ook in deze tweede helft niet uit, zaten de beste scheidsrechters op de DIO bank en werd het  voor Gorredijk nog erg spannend toen in de 68e minuut aanvoeder Bergsma geblesseerd het veld moest verlaten.
Het inbrengen van twee A junioren maakte de ploeg op dat moment echter niet zwakker; integendeel de twee youngsters Jelmer Meijer en Olof Rooks gingen mee in de strijd en droegen op prima wijze hun steentje bij aan de onverzettelijkheid van Gorredijk deze middag.
In de 76e minuut viel de genadeklap voor DIO; de buitenspelval werd door Jesmer de Vries prima omzeild; het uitspelen van de keeper kinderspel en werd de stand 1-3.

De tijd was toen nog te kort voor DIO om er nog een slotoffensief uit te persen; werd het er nog steeds niet vriendelijker op en mocht ook trainer Russchen van Gorredijk ( na commentaar op de leiding)  op de tribune plaats nemen naast  Waldorf en Statler.
Zoals gezegd na 92 minuten kon Gorredijk ( terecht) de punten bijschrijven en is de titel voor DIO alleen nog een theoretische optie.
Gorredijk had in deze wedstrijd laten zien dat het als collectief niet onder hoeft te doen voor de top in de derde klasse en mag het volgende week het seizoen in eigen huis afsluiten tegen Havelte.

Boy Willems